perjantai 17. heinäkuuta 2015

Lasten sijoitukset H1/2015 - Voittiko sijoittamalla pankkitilin?

Yksi syy blogini kirjoittamiselle, omien sijoituksien seuraamisen lisäksi, on ollut lapsien sijoituksiin kannustaminen. Kuten monesti on näytetty, pienetkin sijoitukset kasvavat ajan kuluessa korkoa korolle niin, että niistä kasvaa vuosien saatossa huomaamatta hienon kokoinen sijoitussalkku.


Kun kesälaitumilta katselee miltä lasten sijoitukset näyttävät ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen, voi olla keskimäärin tyytyväinen salkkujen kehitykseen. Kummankin lapseni omaisuus on karttunut ja siten tulos on paljon parempi kuin rahojen makuuttamisella pankkitilillä.


Erityisesti vanhemman lapseni sijoituksetkin ovat kasvaneet mainiosti vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. Kokonaiskasvu on H1:n aikana 13.3%. Tuosta noin puolet on tullut vastavirtaan uiden toisen vuosineljänneksen aikana. Isona selittäjänä kasvussa on Elisa, joka jaksaa yllättää hyvillä tuloksilla. Painopiste salkussa on kuitenkin siirtymässä kuukausi kuukaudelta enemmän Nordnetin rahastoihin.


Toisen lapseni salkku kehittyi H1 aikana heikommin, mutta kuitenkin selvästi positiiviseen suuntaan. Kasvua oli kaiken kaikkiaan 4.2%. Syy heikommalle kasvulle oli kaksi. Toisen defensiivisen osakkeen eli TeliaSoneran valinta Elisan sijaan. Ja toisena syynä käteisen merkittävästi suurempi osuus salkussa. Toinen lapseni on kuukausisäästäjänä vielä hivuttamassa sijoituksia hiljalleen pörssiin, koska en ole korkeasta tasosta johtuen uskaltanut pistää kaikkea kerralla sisään.


Kummankin salkku kuitenkin kehittynyt siis pankkitilillä makuuttamista paremmin. Jos sama tahti jatkuu eteenpäin seuraavat 15 vuotta, voi tuosta jo muodostua ihan kunnon potti.4 kommenttia:

 1. Kannattaisiko valita samoja osakkeita lasten salkkuun? Tiedän erään tapauksen, jossa kaksi saman perheen lasta sai osakesalkkunsa haltuunsa suurin piirtein samoihin aikoihin. Toisessa salkussa oli suurimmalla painolla Nordea (vai mikä sen nimi silloin olikaan) ja toisessa oli Nokiaa.

  Tämä tapahtui vuonna 1998, joten toinen lapsista oli kovin tyytymätön....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tuossa on totuuden siemen.

   Lasteni kohdalla haastavaksi tekee yhdenvertaisen kohtelun myös se, että koska toinen on syntynyt aikaisemmin, on myös sijoittaminen alkanut aikaisemmin. Koska viimevuodet ovat olleet nousujuhlaa, on vanhempi lapseni saanut selkeän etumatkan myös tuon takia.

   Pitää miettiä miten varmistaa se, ettei sisarusten välillä tosiaan potit kasva aivan eri suuruisiksi. Hyviä ehdotuksia vastaanotetaan?

   Poista
  2. Simppeleintä olisi varmaan että laitat ainoastaan hänelle nyt rahaa jolla on vähemmän kuin toisella. Sitten kun ollaan tasoissa voit taas laittaa samat rahat ja ostokset molemmille lapsille. Vuosittainen tasapainotus, koska arvo tulee kehittymään eri tavalla erilaisen sisällön vuoksi.

   Poista