tiistai 2. joulukuuta 2014

Vuodenlopun inventaario ja tappioiden lunastustaVuoden lopun inventaario on nyt tehty. On ollut aika katsoa mitä tappiolla olevia osakkeita pitäisi salkusta puhdistaa ulos, niin että en joutuisi maksamaan ylimääräisiä veroja pääomatuloista ensivuonna.
Valtaosa salkustani on kauniisti voitolla tai pyörii noin ostohinnan paikkeilla. Kuten tavallista, muutama "musta lammas" kuitenkin mahtuu minunkin salkkuuni.


Salkussani oli kolme osaketta, jotka voi näin jälkikäteen sanoa olleen todella huonoja sijoituksia. Kaikki noista osakkeista olen vielä ostanut tänä vuonna.
Myyntiin menivät seuraavat osakkeet:


  • Fred Olsen Energy: Ostin norjalaista öljynporaukseen erikoistunutta osakketta elokuussa 2014. Kurssi oli vuoden alussa 250 NOK ja itse ostin hintaan 140 NOK uskoen että pohjat oli jo nähty. Öljyn hinnan romahdus on kuitenkin romahduttanut edelleen öljyalan yritysten kurssit. Myin FOEt pois melkein 50% tappiolla
  • Gazprom: Venäläinen kaasujätti tarttui haaviin toukokuussa 2014, kun vielä kuvittelin Ukrainan kriisin tasoittuvan. Heinäkuussa kriisi eskaloitui Malaysian Airlinesin pudotuksen seurauksena. Pelkkää alamäkeä ollut tuosta asti. Öljyn hinnan lasku on iskenyt pahasti myös Gazpromiin ja jouduin tästäkin osakkeesta kuittaamaan kelpo tappiot. Turskaa 35%.
  • OIBR: Brasialainen operaattori tarttui salkkuun parissa erässä kesä-heinäkuussa. Tämä oli toinen putoava puukko joka tarttui käteeni. Osakekurssi oli vuoden alussa n. 1.8 USD, itse ostin sitä keskihintaan 0.82 USD. Tällä kertaa isoin pudotus tuli OI:n kanssa yhteisyritykseen menneen Portugal Telecomin portugalilaiselle pankille antamasta miljardilainasta, joka jäi kyseiseen "roskapankkiin" sen mennessä kupit nurin. Nyt myin osakkeet 40% tappiolla.


Todella surkeita tarinoita kaikki. Omassa salkussa näiden tappioiden määrä vastaa yhteensä n. 1.5% salkusta. Turhan iso potti, mutta ei kaada taloutta. Iskua lisäksi hiukan helpottaa se, että saan tosiaan vähennettyä nämä tappiot tämän vuoden voitoista niin että sentään maksettavien verojen määrä laskee reilusti.


Kaiken kaikkiaan tietysti näistä voi jotain oppia.


  • Ensinnäkin: Hajautus on tärkeää. Esim ETF:ien kanssa ei tällaisiin putoamisprosentteihin pääse.
  • Toiseksi: Putoavaa puukkoa ei kannata yrittää kaapata. Kaksi näistä yrityksistä oli ostettu kun mielestäni olivat niin edullisia, etteivät voisi enää pudota. Nämä ovat hyviä esimerkkejä että hinta voi aina puolittua.


       


1 kommentti:

  1. Hei ajattelin kysyä sinulta neuvoa koskien korkoa. Minulle on tarjolla 22% vuosikorko talletukseen ilman mitään riskiä onko tämä mielestäsi hyvä vai huono. Kyseinen korko sijaitsee Iranissa ja minulla on tili siellä eli olen suomen sekä iranin kansalainen. Kiitos etukäteen vastauksestasi.

    VastaaPoista