tiistai 3. tammikuuta 2017

Salkkukatsaus Joulukuu 2016: Loistava sijoitusvuosi pulkassa

Vuosi 2016 päätyi mukavaan nousuun sijoitusmarkkinoilla. Vuoden lopputulosta katsellessa nousee hymy väkisinkin huulille.

Salkkun arvo nousi, ilman lisätalletuksia,  vuodessa peräti 15% (58 000 Eur). Tämän lisäksi olen vuoden aikana onnistunut säästämään ja tuomaan lisää pääomaa salkkuun tonnitolkulla. Salkun arvon kokonaisnousu olikin huima. Yhteistuloksena salkun arvo on noussut 478 000 Euroon.

Osinkoja vuonna 2016 tuli lopulta peräti 19 300 Euroa. Osinkojen kokonaismäärä nousi viimevuodesta 21%. Pääsin tasolle, jolla nykyään saan nettonakin 1200 Euroa kuukaudessa osinkoina. Noiden osinkojen kautta salkku kasvaa kuin itsestään.

Kaiken kaikkiaan on vaikea kuvitella, että sijoitusvuosi olisi voinut paljon paremmin mennä. Nyt pitää vain sormet ristissä toivoa, ettei tule itku pitkästä ilosta. Vuodelle 2017 tavoite ei olekaan hirvittävän korkealla: Toivon, että pörssi ei romahda ja että itselläni puolen miljoonan raja menee rikki. Matkaa ei ole tuohon paljoa, mutta jos kurssi kääntyy, voi tuokin osoittautua mahdottomaksi.

PS. Vuoden 2016 viimeiseksi sijoitukseksi tuli Orava. Oravan kurssi on laskenut kuin lehmänhäntä viime kuukausina. Joulun välipäivinä kurssi oli pudonnut jo lähellä viittä euroa, kun vuosi sitten kurssi huiteli kympissä, tai 2014 viidessätoista eurossa. Osakekohtainen nettovarallisuus osakkeella on 10 euron paikkeilla. Nykykurssin ja tuon nettovarallisuuden väliin jää niin paljon ilmaa, että riski kurssin merkittävälle putoamiselle alkaa olemaan hyvin pieni. Luulenkin, että loppuvuodesta sijoittajat realisoivat tappiotaan ja nyt alkuvuodesta laskupaine helpottaa.

9 kommenttia:

 1. Hieno tulos ja mahtavat osingot. Olisi tehnyt mieli vilkaista salkkusi koostumusta ja yksittäisten osakkeiden painoja sekä tuottoja, mutta eipä ollut jutussa linkkiä siihen. Nopealla vilkaisulla en löytänyt sitä koko blogistasi?

  Rohkea hankinta tuo Orava. Voisi sanoa, että kuraa koko firma, mutta toisaalta paskallakin on jokin arvo, jos sitä levittää vaikka pellolle :) Joskus tässä itsekin pohdin, millä hintaan osaketta ostaisin. Vaatisi tarkempaa analyysiä, mutta ehkä alle vitosen pitäisi olla. Osakekohtainen nettovarallisuus on tuskin oikeasti 10 euroa, vaikka niin väittävätkin ja tuotot vuokrista eivät kata kaikkia kuluja. Jos firma nyt pistettäisiin lihoiksi, niin minkä arvoinen se sinusta olisi?

  Toisaalta salkkusi on varmasti hyvin hajautettu ja arvoltaan niin suuri, että tällaisilla pienillä sijoituksilla ei ole juurikaan mitään vaikutusta sen kehitykseen. Voit siis hyvin spekuloida ja katsoa, kenelle jää mustapekka käteen Oravan kohdalla. Voisin jopa lyödä vetoa, että lyhyellä tähtäimellä piensijoittajien osinkokiima tulee nostamaan Oravaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkku tosiaan kyllä vahvasti hajautettu. Koko sisältöä en ole avannut, mutta taas joskus voisi allokaatioista kirjoitella.

   Oravan osalta sijoitukseni on tosiaankin lähinnä pientä pelaamista. Sijoituksen osuus salkusta alle prosentin niin hyvässä kuin pahassakin.

   En itsekään usko oikeasti kympin nettovarallisuuteen. Tuskin tuossa kuitenkaan yli 30% on ilmaa. Siten osto hintaan 5.10 oli mielestäni suhteellisen varmasti vielä kohtuuhintainen. Tässä tietysti on oletuksena se, että Orava saa oikean liiketoimintansa toimimaan (vuokrausasteet ylös, kulut pysymään kohtalaisena, jne).

   Ostoni ajoitus tuntui ainakin lyhyellä tähtäimellä osuvan hyvin kohdalleen. Nousua tullut noin 15% muutamassa hassussa päivässä. Kevään kuluessa uskon saavani vielä toisen mokoman lisää. :-)

   Poista
 2. Hyvin sijoiteltu. Osinkoja tulee kyllä niin paljon että joku jo voisi noilla työnteonkin lopettaa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei. Vielä 20 vuotta töitä edessä. Ei muuten tuo pääomapotti tule kasvamaan.

   Poista
 3. Siis onko tämä teidän lastenne salkku? Kauan olette säästäneet ja minkälaisia summia kuussa? Luulisi, että tulee nopeasti tuo lahjaveroraja vastaan. Mutta siis mielettömän hienoltahan tuo kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma salkkuni on se joka nykyään on eniten esillä. Lapsilla salkku joidenkin tuhansien kokoinen ja kiinni pieniriskisissä sijoituksissa. Omallani pelailen enemmän.

   Poista
 4. Minä ymmärsin kahlatessani blogin läpi että osa sijoituksista on omia viimeiseltä 25 vuodelta ja osa on lasten, ja lasten sijoitukset ovat muutamia vuosia vanhoja... mutta olipa lasten tai omia, niin eniten kadehdin tuota tuottoa, miten hyvä se on ollut

  VastaaPoista
 5. Hei Pikkusijoittajat, kiitos inspiroivasta blogista. Olisi tosiaan kiinnostavaa nähdä salkkusi koostumus, arvostetaan jos paljastat tuon ;) ..ja ymmärretään, jos et halua.
  Kiitokset joka tapauksessa!
  /EagerExpat

  VastaaPoista
 6. Jos haluat välttyä tulevalta dipiltää hyvissä ajoin, mutta ei vuotta liian aikaisin suosittelen jonkin teknisen myyntisignaalin käyttöä. Itse olen käyttänyt tällaista ja signaalit ovat tulleet hyvään aikaan. Pienentää tappioita mukavasti.

  VastaaPoista