sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Huomionarvoiset veromuutokset sijoittajalle vuonna 2016

Eduskunta on tällä viikolla hyväksynyt verotukseen liittyviä muutoksia, jotka vaikuttavat meihin sijoittajiin ensivuoden alussa. Yritin lukea nyt eduskuntakäsittelyn läpi menneet muutokset ja listasin mielestäni niistä merkittävimmät:
  • Asuntovelan korkovähennystä pienennetään nopeutetussa tahdissa. Vuonna 2016 asuntovelan koroista saa vähentää 55%, vuonna 2017 45%, vuonna 2018 enää 35% ja vuodesta 2019 vaivaiset 25%. Itse olen asuntovelallinen, joten tämä muutos pienentää jatkossa sijoituksiin liikeneviä rahoja hieman. 
  • Korkeiden pääomatulojen veroprosentti nousuu yhdellä prosenttiyksiköllä 34 prosenttiin. Tämä koskee yli 30000 Euron pääomatuloja. Alle 30000 Euron pääomatuloissa veroprosentti säilyy kolmenakymmenenä. Koska itselläni tulot pääomatulot jäävät tuon rajan alle, ei muutos koske minua.
  • Itselleni ehkä mielenkiintoisin ja merkittävin muutos on omaisuuden luovutustappioiden muutos vähennyskelpoiseksi pääomatuloista. Pitkän tavaamisen jälkeen tämä näyttää tarkoittavan esimerkiksi sitä, että vuoden 2016 alusta alkaen osinkotuloista voi vähentää mahdolliset vuoden aikana realisoituneet arvopapereiden myyntitappiot. Aikaisemmin on osingoista joutunut maksamaan automaattisesti pääomatuloprosentin mukaiset verot vaikka salkku olisi muuten tullut alas kuin lehmänhäntä. Jos salkussa on realisoimattomia tappioita (kuten useimmilla meistä varmaankin on), on mahdollista noita realisoimalla vähentää osinkojen verotusta tammikuusta alkaen. Tämä on järkevä muutos, koska pistää eri pääomatulot ikäänkuin paremmin samalle viivalle.
Nyt on muutenkin aika valmistella salkku verotuksen osalta hyvään kuntoon. Itsekin tein joitakin pyöräytyksiä salkussa tällä viikolla, jotta saisin pienennettyä parin myyntini luovutusvoittoja. Noista kuitenkin toisessa kirjoituksessa myöhemmin. 

1 kommentti:

  1. Juu mutta ainakin esityksessä luki milestäni että ei voi vähentää vanhoja tappioita, vaan pitää olla 2016 tapahtuneita.

    VastaaPoista