perjantai 6. marraskuuta 2015

Osto Outotec: Laskun seurauksena mahdollisuus

Aina silloin tällöin muiden sijoitusblogeja lukiessa tulee vastaan mainioita vinkkejä tai huomioita markkinoista. Tällä viikolla luin Warren Fyffet -blogin kirjoituksen Outotecistä ja tajusin, miten alas osake oli vajonnut. Outotecin osake on tullut kesän lukemista alle puoleen ja vuoden 2013 huipuista neljännekseen, liikkuen käytännössä vuoden 2009 finanssikriisin pahimpien hetkien lukemissa.

Vaikka putoavaan miekkaan ei tavallisesti kannata tarttua, päätin ottaa tilaisuudesta vaarin ja sijoitin ensimmäistä kertaa elämässäni Outoteciin. Osto tehty keskiviikkoaamuna hintaan 3.38 Euroa. Paria vuorokautta aikaisemmin olisi osaketta saanut vielä halvemmalla, mutta jo myöhemmin samana päivänä nousua oli jo rutkasti. Nyt osakkeen hinta on 3.58. Heilunta on kuitenkin sen verran kovaa, että vielä ei kannata riemuita. Aika näyttää saako yrityksen johto firman taas tuloskuntoon. Suhdanteiden muuttuessa tuohon kuitenkin lienee hyvä mahdollisuus.

Mainittakoon vielä, että tulevaisuuden ennustaminen tuntuu olevan vaikea analyytikoillekin. Monet Outoteciä seuraavat analyytikot pitivät suositushintana jopa 6.50 euroa ennen viime viikon tuloksen julkistamista. Nyt kurssin pudottua tuloksen julkistuksen jälkeen, suositukset ovat pudonneet lähemmäs 3.5 Euroa. Eli analyytikkojen näkemykset peesaavat helposti nykykurssia. Tuntuu kuin suositukset seuraisivat kurssia, eikä kurssit suositusta.

Kysymys siis kuuluukin: Miksi eivät ammatikseen yrityksiä seuraavat analyytikotkaan osu ollenkaan maaliin ennustaessaan tuloksia? Miksi suositushinnat poikkeavat usein vain 10% nykykurssistä, eikä kukaan uskalla ottaa näkemystä? 

1 kommentti:

  1. Suositukset seuraavat kurssia kahdesta sijoittamisen synnistä johtuen. 1. Ennustetaan liian lyhyitä aikasarjoja. 2. Pyritään ennustamaan tulevaa kurssikehitystä

    Buffett on osuvasti sanonut, pörssi on lyhyellä aika jänteellä äänestyskone, mutta pitkällä aika jänteellä vaaka. Äänestyskoneen ääniä on sitten eri määrä, mm. salkunhoitajilla enemmän kuin muilla. Porukka ryntää yhteen mielenkiintoisiin äänestyksiin enemmän ja suuntaa ohjaa yleinen mielipide kurssin kehityksestä. Rahan peliin tuo lopulta yhtiön kannattavuus.

    VastaaPoista