keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Useamman osakesalkun käyttö sijoittamisessa

Itse olen ehtinyt sijoittaa osakemarkkinoilla jo melkein 20 vuotta, aluksi vähän ja nykyään huomattavasti enemmän. Kaikkien näiden vuosien jälkeen vasta nyt aloin pohtimaan useamman osakesalkun käyttämistä sijoittamisessa. Spesifisesti tämän pohdiskelun käynnisti mahdollisuus vaikuttaa "myyntijärjestykseen" joidenkin salkussa olevien ja sinne tulevien osakkeiden välillä.


Nykyäänhän verottaja noudattaa tietyn osakelajin kauppojen suhteen FIFO-periaatetta (first in, first out). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että osakkeita myydessä kauiten salkussa olleet osakkeet myydään ensin.


Itselläni on iso joukko osakkeita, jotka ovat olleet omistuksessa suhteellisen kauan ja ovat nousseet erittäin mukavasti. Hyviä esimerkkejä tästä ovat ostokset, jotka on tehty vuonna 2009 finanssikriisin jälkeisessä kuopassa. Minulla monet näistä sijoituksista on hyvissä osakkeissa, jotka ovat suomalaisten salkuissa vakio-osakkeita kuten Sampo, Wärtsilä, Nordea, jne. Käytännössä erittäin iso arvonnousu näissä osakkeissa on johtanut tilanteeseen, jossa osakkeiden myynti on myyntivoitosta maksettavien verojen takia erittäin kallista. Rahat ovat käytännössä kiinni näissä osakkeissa juuri tuon henkisen verojenmaksukynnyksen takia.


Olen myös huomannut, että itseni kohdalla tämä reipas nousu (ja myyntivoitot) käytännössä estävät minua sijoittamasta näihin samoihin kohteisiin lisää. Ajatus on kulkenut jotenkin näin: Jos sijoitan lisää nyt esim. Sampoon, Nordeaan tai Wärtsilään ja haluankin jostakin syystä myydä näitä uusia "kalliilla" ostettuja osakkeita pois, ei se onnistu, vaan käytännössä salkustani myyntipölkylle joutuisivat ensimmäisenä ne osakkeet, jotka olen 2009 ostanut. Tämä tarkoittaisi taas sitä isoa myyntivoittoveroa. Kun näin on, myynti tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Näin käytännössä jokainen pennonen, jonka näihin osakkeisiin pistäisin, jäisi sinne makaamaan ilman, että saisin niitä sieltä vapautettua muuten kuin isojen verojen kautta.


Useammat salkut ovat tapa muuttaa tuota FIFO-järjestystä, koska kyseinen "vanhat osakkeet myydään ennen uusia"-periaate toimii vain yksittäisten salkkujen sisällä, ei läpi koko omistasi portfolion. Siten jos minulla on salkussa vuodelta 2009 salkussa reilusti kohonneita Sammon osakkeita, voisin surutta ostaa Sammon osakkeita toiseen salkkuun ja myydä ne pois vaikka viikon päästä ilman, että joutuisin maksamaan isoja myyntivoittoveroja. Yhdestä salkusta voisi tulla osakkeiden hautausmaa, jossa "buy and hold" -henkeen osakkeet jäävät makaamaan ja tuottamaan osinkotuloja. Toiseen salkkuun voisi sitten kasata enemmän liikkuvaa osaa portfoliosta, jota voisi sitten esim suhdanteiden mukaan halvemmin siirtää kohteesta toiseen ilman massiivisia veroseuraamuksia.


Pääsin lopulta jopa tuumasta toiseen ja lähdin tutkimaan miten helposti saan itselleni noita toisia salkkuja haettua tai tehtyä. Lopputulos oli hämmästyttävä: Sain itselleni luotua itselleni uuden salkun Nordnetistä alle kahden minuutin. Muutama hassu näppäimen painallus. Nyt vain ihmettelen, miksi en ole käsittänyt tehdä tätä jo paljon aikaisemmin. Nyt siihen vaan muuttamaan teoriaa käytäntöön eli miettimään miten tällä useamman salkun systeemillä saisin varmistettua hyvän kyvyn sijoituspainopisteiden vaihtoon ilman isoja veroseuraamuksia.


Jos jollakulla lukijoista on käytössä useampi salkku, miten olet noita käytännössä hyödyntänyt?



2 kommenttia:

  1. Tässä asiasta lisää.

    www.nordnetblogi.fi/first-in-first-out-periaate-luovutusjarjestys-ja-verosuunnittelu/11/02/2013/

    Itselläni on kyllä käynyt niin, että kun erehdyin ostamaan kahta samaa -kai rahastoa -Nordnetin eri salkkuihin, tuli sieltä nopeasti varoitus, että asiasta joudutaan ilmoittamaan verottajalle. En sitten tiedä, mitä se merkitsee. - Kysäise Nordnetilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia viestistä. Olipa selkeäsanainen tuo Nordnetin blogi. Paremmin olivat aiheesta kirjoittaneet kuin minä.:-)

      Tuon perusteella ei näyttäisi mitään ihmeellistä tuossa asiassa olevan. Siten aika erikoinen tuo heidän mainitsemansa ilmoitus verottajalle. Ilmeisesti et ole vielä noista sijoituksistasi luopunut tai joutunut luopumisvuoden veroilmoitusta vielä täyttämään niin että olisit joutunut ihan käytännössä kokeilemaan miten kävisi verottajan kanssa?

      Poista