lauantai 17. tammikuuta 2015

Joukkorahoitussijoitukset - Onko noissa mitään järkeä?

Viimeisen parin vuoden aikana joukkorahoitus on ollut, ainakin lehtien mukaan, kovin trendikästä. Joukkorahoituksen kautta monet listaamattomat, pienet yritykset yrittävät kasata pääomaa tyypillisesti toiminnan laajentamiseen tai kansainvälistymiseen.


Joukkorahoitusboomi näkyy myös siinä, että markkinoille on tullut useampikin joukkorahoitusalusta tai -markkinapaikka, jotka pyrkivät yhdistämään rahoitusta kaipaavat yritykset ja sijoittajat, jotka haluaisivat euron kuvat silmissä kiiluen sijoittaa startup- tai kasvuyrityksiin.


Näkyvimmät toimijat markkinoilla taitavat Suomessa ja Pohjoismaissa olla:
  • Invesdor (www.invesdor.com): Suomalainen joukkorahoitukseen erikoistunut yritys. Pääosa yrityksistä, jotka rahoitusta hakevat Invesdorin kautta ovat suomalaisia
  • Fundedbyme (www.fundedbyme.com): Ruotsalainen vastine Invesdorille. Listoilla on ruotsalaisten yritysten lisäksi yrityksiä muista pohjoismaista, mukaanlukien aina välillä joitakin suomalaisiakin
Palveluiden kautta voi sijoittaa jos jonkinnäköisiin yrityksiin. On teknologiastartuppeja, designyrityksiä, panimoita, elokuvahankkeita, ravintoloita ja paljon muuta. Kohteina olevista yrityksistä saa perustiedot liikevaihdosta, kulurakenteesta, strategiasta ja kuvauksen siitä mihin yritys rahaa olisi käyttämässä. Selvitysten tarkkuus on toki kovin eritasolla kuin mihin pörssiyrityksiin sijoittanut on tottunut. Monet tiedot ovat hyvin ylätasolla tai esimerkiksi tuloslaskelma tai tase saattaa olla sijoitushetkellä melkein vuoden vanhoja. Erityisesti startup-ajassa vuosi on niin pitkä aika, että siinä ehtivät monet unelmat murtua ja suunnitelmat muuttua.


On kuitenkin mukava aina välillä katsella eri yritysten "pitchejä" siitä, miksi heihin kannattaisi sijoittaa. Useasti itse koen että yritysten omat käsitykset arvostaan, varsinkin teknologia- tai mobiiliapplikaatioyritysten kohdalla on täysin vääristyneitä. Useastikin yritykset, joilla ei ole liikevaihtoa, eikä todisteita omien ennusteittensa tueksi arvostavat itsensä 2-3 miljoonan euron hintaisiksi. Toisaalta, joskus on tullut vastaa myös yrityksiä, joilla on jo oikeaa liiketoimintaa, ovat jossakin helpommin ymmärrettävässä liiketoiminnassa ja arvostavat itsensä ihan kohtuutasoille.

Näiden listaamattomien sijoitusten kohdalla on syytä huomata, että sijoitukset ovat äärimmäisen riskipitoisia. Valtaosasta yrityksistä ei koskaan tule mitään. Ja vaikka sijoittajilla saattaa kiilua silmissä kuvat mahdollisuudesta sijoittaa seuraavaan Supercelliin, eivät käytännössä kovimmat startup-yritykset hae rahaa ensimmäisenä joukkorahoituspalveluiden kautta. Sijoittamisriskin lisäksi on huomioitavaa, ettei listaamattomista yrityksistä saa rahoja pois pörssiyritysten tavoin. Sijoitusten myyminen on hankalaa, jos ei peräti mahdotonta. Siksi näitä sijoituksia on erittäin vaikea suositella merkittäviksi sijoituskohteiksi. Rahat on parempi varmasti normaalisijoittajan pitää turvallisimmissa kohteissa.

Huvin vuoksi olen itse kuitenkin sijoittanut yksittäisiä satalappusta pariin kohteeseen. En laske noita edes sijoituksiksi, mutta noiden minimipanostusten kautta seuraan mielenkiinnolla kyseisten yritysten tulevaisuutta, mutta ilman ihan oikeaa rahallista painetta. Mutta kuten sanottua sijoitusmielessä, en kyllä suosittele näitä sijoituksina kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti