maanantai 29. elokuuta 2016

Lannoitteita salkkuun


Elokuu lähenee loppuaan. Kuukauden aikana monet osakkeet ovat jatkaneet nousuaan. Muunmuassa Suomen Hoivatilat, jota ostin heinäkuun loppupuolella, on osoittautunut ainakin lyhyellä tähtäimellä käsittämättömän onnistuneeksi sijoitukseksi. Kurssinousua on tullut 67% kuukauden aikana. Melkoinen onnenkantamoinen.

Uusin ostoni on CF Industries (CF). Yritys on maatalouslannoitteita ja muita typpipohjaisia tuotteita valmistava amerikkalainen yritys. Verrokkiryhmään kuuluvat yritykset kuten norjalainen Yara, yhdysvaltalainen Potash Corp (POT). Mielenkiintoisen linkin Suomeen luo se, että CF Industries on vuonna 2015 ostanut Kemiraankin aikanaan kuuluneen Growhown Iso-Britannian liiketoiminnan Yaralta. 

CF Industries kuuluu samaan sarjaan kuin monet viimeaikaiset ostokseni Yhdysvalloista: merkittävästi arvoa viimeisen vuoden aikana menettänyt, mutta perusliiketoiminnaltaan kohtuullisen vakaa yritys. CF Industriesin kurssi on tullut alas vuodessa 55% ja viimeksi kurssi on ollut yhtä alhaalla vuonna 2012. Kurssia on rokottanut ennenkaikkea lannoitteiden maailmanmarkkinahintojen merkittävä lasku. Ylitarjonta ja päämarkkinoiden kysynnän heikkous ovat johtaneet jopa 25% lopputuotteiden hintojen laskuun vuodessa. Samalla sijoittajat ovat hylänneet yrityksen isoina massoina. 

Kurssilasku on luonut mielestäni hyvän ostomahdollisuuden. Rebound-mahdollisuuden lisäksi merkittävää on myös huomata, että CF Industries maksaa mukavia osinkoja. Vuosineljänneksittäin osinkoja maksava yritys tarjoaa nykykurssilla 4.8% vuosittaisenosinkotuoton. Täten jopa nykykurssilla, yritys tarjoaa kohtuullisen tuoton kunhan pystyy osinkotasonsa pitämään. Nykytiedon valossa tuo on hyvinkin mahdollista tai ehkä jopa todennäköistä. 

Muutaman viimeaikaisen tärpin kohdalla (KMI, LinkedIn) ostoajoitus on osunut kohdalleen. Toivon, että näin kävisi myös CF Industriesin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti