lauantai 14. maaliskuuta 2015

Elisa-riskin vähentäminen lapseni sijoituksista

Sijoitin vanhemman lapseni rahoja kolmisen vuotta sitten Elisan osakkeisiin. Tuosta ajasta kurssi on noussut peräti 47 prosenttia, vaikka lapseni on lisäksi matkan varrella saadut 23% tuoton alkuperäiselle sijoituksille osinkoina. Sijoitus on siis ollut kaiken kaikkiaan erittäin hyvä.


Tehdyn alkuperäisen sijoituksen koko ja sijoituksen hyvä kehittyminen vuosien varrella on johtanut kuitenkin siihen, että Elisan osuus lapseni salkusta oli viimevuotisen pienen kevennyksen jälkeenkin vielä peräti melkein 50%.


Elisan pitkään jatkuneen nousun seurauksena päätin eilen vähentää lapseni salkun Elisa-riskiä ja myydä hieman alle tonnilla Elisan osakkeita. Jos muita myyntejä ei tänä vuonna tule, en joudu maksamaan tuosta alle 1000 euron luovutuksesta tai sen luovutusvoitosta veroja.


Elisan osuus lapseni salkussa on edelleen huima, mutta nyt kuitenkin selvästi pienempi. Vapautetut rahat menevät kuukausisäästämisen kautta Nordnetin rahastoihin ja/tai ETF:iin maantieteellistä ja ajallista hajautusta hakien.3 kommenttia:

 1. Vaikken mikään spesialisti ole, niin kuulostaa järkevältä linjaukselta. Yhteen osakkeeseen kiinnittyminen on aina riski, vaikka se voi toimia myös hyvin.

  Kun puhutaan lapsista, niin aika on pikkusijoittajan puolella, mutta vain jos ei satsaa "hiipuvaan hevoseen." Indeksisuunta takaa kiinnittymisen "keskimääräiseen". Toisin sanoen ei ainakaan epäonnistu.

  Pohdin asiaa viime kesänä: http://herkuillepersopiensijoittaja.blogspot.fi/2014/07/miten-sijoittaa-lapsen-varallisuus.html

  Päädyin lopulta vieläkin pelkistetympään malliin: lapsen euroja menee lähinnä neljään maantieteelliseen indeksirahastoon. Jos maailmantalous kasvaa, lapsen varallisuus kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeksin suuntaan ja vielä kuluja ja veroja minimoimalla täälläkin tosiaan ollaan lasten osalta menossa. Arpa ei aina osu kohdalleen, joten on parempi varmistaa, että ainakin markkinan vauhdissa pysyisin

   Poista
 2. Verotuksellisesti erittäin järkevä siirto. Verottaja ajaa pois Suomalaista omistusta. Alle tonnin myynnillä säästää osinkojen verot ja voitoista ei tarvitse maksaa veroja. Soinkoihin vastavaa tonnin verottomuus rajaa ei ole saatu tehtyä.

  VastaaPoista