maanantai 22. helmikuuta 2016

The Warren Buffett Effect ja Kinder Morgan: Yli 10 prosentin nousu

Kirjoittelin tovi sitten siitä, että löysin vuoden lopulla yrityksen nimeltä Kinder Morgan (KMI), joka on Pohjois-Amerikan isoin öljy- ja kaasuputkisto-operaattori. Yritys koki kovia öljyn hinnan laskiessa. Isojen velkapotin omaava yritys leikkasi osinkojaan 75% ja leikkasi investointejaan varmistaakseen luottoluokituksensa ja kykynsä leikata velkoja.


Osakekurssi kolisi Kinder Morganilla alas kesän reilusta 44 dollarista alas toisella vuosipuoliskolla kovaa vauhtia. Joulukuussa kurssi painui alle 20 dollarin, jolloin itse kiinnostuin siitä ja aloin tekemään ostoja aina laskeviin kursseihin. Pahimmillaan KMI kävi niinkin alhaalla kuin 11.2 dollarissa eli jäljellä oli vain 25% kesän huipuista.


Pohjista KMI on noussut nyt jo mukavasti. Eritoten viimeviikolla nousua tuli huimasti. Noin 15 dollarista viikon päätöskurssiin 17.37. Isona syynä nousulle on yleisen markkinanousun lisäksi se, että julkisuuteen tuli tieto, että Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway oli sijoittanut reilut 400 miljoonaa dollaria yritykseen. Pelkästään tuon tiedon valossa Kinder Morganin kurssi nousi yli kymmenen prosenttia ja Buffet teki pienen 40 miljoonan tilin.


Kiitän Buffettia ajoituksesta. Nyt oma Kinder Morgan sijoitukseni on voitolla, hieman liian aikaisesta ostojen aloittamisesta huolimatta. Samalla paljastuu miten iso Buffettin vaikutus, the Warren Buffett Effect, on jopa yrityksillä joiden markkina-arvo on kymmeniä miljardeja. Koska Buffettilla on niin paljon seuraajia, pelkkä tieto siitä, että Buffett on sijoittanut yritykseen riittää nostamaan kyseisen yrityksen kurssia. Tämä kyllä varmasti auttaa Buffettiakin osaltaan tekemään ylituottoa sijoituksillaan.

2 kommenttia:

  1. Hei. Varmasti löytyy niit, joiden mielestä Buffett effect nostaa kurssin liian korkealle ja myyvät sijoituksia. Aina löytyy myös epäilijöitöä Buffettin suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti noin. Eihän noissa yrityksissä tai niiden tuloksenteossa ole mikään muuttunut tuon Buffetin sijoituksen jälkeen. Siten isot hintahypyt periaatteessa ovat epärationaalisia. Tuota Buffett efektiä (sitä alkunousua kun Buffett ilmoittaa sijoituksesta) on varmasti tutkittu reilusti, mutta onkohan kukaan tutkinut Buffett ilmiön rekyyliä. Eli sitä miten yrityksen kurssi käyttäytyy pidemmän päälle. Eli tuleeko sijoittajilta noususta vastareaktioita?

      Poista