maanantai 15. joulukuuta 2014

Öljy-yhtiöt syöksyssä. Oston paikka?

Öljyn hinta on viimepäivinä syöksynyt kovaa vauhtia alaspäin. Samassa yhteydessä kaikki alan yritykset ovat kokeneet kovia.

Alaspäin ovat tulleet niin isot integroidut öljyjätit kuten Exxon tai Chevron, kuin vielä herkemmät öljyn poraukseen erikoistuneet yhtiöt kuten Seadrill tai Fred Olsen Energy. Jälkimmäisten osakkeiden syöksyyn vaikuttaa se, että useat öljy-yhtiöt ovat siirtämässä uusia öljynetsintähankkeitaan hintojen laskiessa ja uusien mahdollisten kenttien muuttuessa siten kannattomaksi.

Itselläni investointeja öljysektorilla ei tällä hetkellä ole kun pari viikkoa sitten poistin salkustani ainoat alan yritykset tappioiden lunastamiseksi verotusta silmällä pitäen. Laskua on tuon jälkeen tapahtunut edelleen valtavasti ja nyt alkaakin hiukan jo mietityttämään, että pitäisikö hiljalleen alkaa palata markkinoille. Putoavaan miekkaan tarttuminen on kuitenkin osunut kohtaloksi nyt muutaman kerran, joten jokainen päivä, jonka malttaa pysyä poissa markkinoilta on todennäköisesti plussaa.

Kohteita joita itse katsoisin:
  • Integroidut läntiset öljy-yhtiöt jotka maksavat kelpo osinkoa. Malliesimerkkinä esim. Chevron, joka maksaa yli 4% osink ja saa suojaa liiketoimintaansa öljyn hinnan laskulta polttoaineen myynnistä asiakkaille
  • Tunnuslukujen valossa törkeän halvaksi käynyt Venäjän kaasujätti, Gazprom, joka ruplan halvetessa ja öljyn hinnan laskiessa on pudonnut kuin kivi. Tuota tietysti voisi suositella vain riskihakuiselle pelaajalle
  • Tasaisenpaan ja hajautetumpaan menoon investointi esim Oslon pörssin isoimpien yritysten indeksiin, jossa käytännössä joka toinen yritys on öljy-ja kaasuteollisuudessa. Tuohonhan pystyy sijoittamaan Nordnet Superfondet Norgen kautta. Riskinä tuossa kuten Venäjälläkin on potentiaaliset valuuttakurssivaihtelut.
Jään itse miettimään milloin olisi aika hypätä mukaan. Tyypillisestihän parhaat sijoitukset tehdään silloin kun markkinoilla on täysi kauhu päällä. Siten öljy-yhtiöissä tällainen paikka varmasti muodostuu nyt tavalla tai toisella. Ajoitus markkinoille hyppäämisen suhteen on kuitenkin todella tärkeää. Toivottavasti maltan odottaa tarpeeksi pitkään.
-------------------------------------------------------------Mainos--------------------------------------------------------------------


Täysin kuluton Nordnet Superrahasto Suomi sai seuraa! Superfonden Sverige, Superfondet Norge ja Superfonden Danmark ovat indeksirahastoja, joissa ei ole merkintä-, lunastus-, hallinnointi- tai kaupankäyntipalkkiota eikä sinua rasiteta vaikeaselkoisilla ehdoilla. Rahastot sijoittavat osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin. Mukaan pääset jo 15 €:n sijoitussummalla.


-------------------------------------------------------------Mainos--------------------------------------------------------------------Ei kommentteja:

Lähetä kommentti