torstai 30. lokakuuta 2014

Eilisen oppi: Muista hajautusJälleen yksi pörssiviikko lähestyy loppuaan. Tuloskausi on päällä ja yllätyksekseni suomalaisten pörssiyritysten tulossato on ollut kohtuullinen hyvä viimeisten parin viikon aikana. Kauhukuvat kurssien ropisemisesta eivät ole toteutuneet, ainakaan vielä.


Itse olen tehnyt viimeaikoina kaksi sijoitusta, kummatkin jo tuttuun tapaan REIT-sijoituksia. Salkkuun tarttui kaksi amerikkalaista REITiä:


 • WMC: Western Asset Mortgage Capital (WMC) on minun salkussani uusi osake. WMC on yksi isoimpia osingon maksajia REITien joukossa. Neljännesvuosittainen osinkotuotto on tällä hetkellä jopa 18.6%. Erittäin iso tuotto ei liene pysyvää, mutta viimeisimmän osingon kohdalla yritys jopa hilasi osinkoaan ylöspäin.


 • ARCP: American Realty Capital Properties (ARCP) jäi eilen kiinni rysän päältä tilinpäätöstietojen tietoisesta vääristelystä. Ongelma oli rahallisesti varsin pieni yrityksen koon huomioon ottaen, mutta antoi erittäin huonon kuvan yrityksen kulttuurista. Talousjohtaja ja hänen kirjanpidosta vastaava alaisensa menivät vaihtoon ja markkinat rankaisivat osaketta isolla kädellä. Osake romahti pahimmillaan yli kolmenkymmenen prosenttia. Itse nappasin osaketta hieman pahimman kuopan jälkeen n. 25% alennuksella. Optimistisena uskon että tällainen kriisi antaa paikan ostaa osinkolappuja hyvällä alennuksella.


ARCP:n tapaus osoittaa, että hajauttaminen on todella tärkeää sijoitustoiminnassa. Vaikka minullakin on suhteellisen hyvin hajautettu salkku, katosi kurssilaskun myötä kohtuupotti rahaa taivaan tuuliin. Kummatkin nyt ostetuista osakkeista jää salkkuuni maksamaan reiluja osinkoja. Tällöin kestän nousuja ja laskuja ja nautin säännöllisesti tulovirrasta.
     4 kommenttia:

 1. Vai että lisää mREIT:ä salkkuun? Mites se sun MORL jakselee?

  VastaaPoista
 2. MORL on toistaiseksi ollut ihan kohtuuostos. Ostosten keskikurssista olen hieman plussalla ja osinkojakin on tullut mukavasti. Mutta miten se nyt olikaan: Historia ei ole tae tulevaisuudesta. Tuossa voi mennä vielä pelikaani propelliin jossakin vaiheessa.

  VastaaPoista
 3. Itsekin tässä taannoin harhauduin ostamaan WMC:tä =D Toisaalta noitten mREIT:n osuus salkustani on vielä häviävän pieni...

  VastaaPoista
 4. Minullakin osuus on suhteellisen pieni. Mutta seuraavaksi pitää löytää muita hyviä osinkokohteita maailmalta.

  VastaaPoista