perjantai 15. elokuuta 2014

Rohkeasti vivutettua osinkotuottoa


Viimeisimät lisäykset salkkuuni löytyvät UBS-pankin Etracs Exchange Traded Note (ETN) -valikoimasta.

Osingon himoissani päätin sijoittaa hieman rahaa erilaisiin erittäin riskipitoisiin, vivutettuihin, huimankorkeaa osinkoa maksaviin rahastoihin. UBS:n valikoimassa näitä löytyy monenlaisia ja aiheeseen voi tutustua osoitteessa http://etracs.ubs.com/

Itse sijoitin pienet erät seuraaviin kohteisiin:

  • ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN (Ticker: MORL). Tässä takana on kaksinkertaisella vivulla kokoelma mREIT papereita Amerikan markkinoilta. Pohjana olevat mREITithän ovat jo itse valmiiksi vahvasti vivutettuja (tyypillisesti 6-7 kertainen määrä). MORL:issa lisätään vielä vipua tuplamäärä lisää. Tuloksena on paperi, jonka osinko tuotto on yli 20% vuodessa. Rahaa tupsahtaa tilille kuukausittain, joskin vain joka kolmas kuukausi osinko on hieman isompi. Tämä ei tietenkään tule ilmaiseksi. REIT-markkinan lasku iskisi tietysti paperiin tuplakovuudella. Erityisesti korkotason nousu iskisi ison velkavivun kautta erittäin kovin kyseiseen paperiin. Kun etsin tietoa MORL:ista, löydät mm. artikkeleita, jossa sanotaan tämän olen yksi tyhmimmistä sijoituksista (Morl: Stupid Income Investment of the Week). Tästä huolimatta päätin laitta pienen potin rahaa kiinni ja kasvaako tuo vuosien saatossa todella isoksi vai häviääkö kaikki tuhkana tuuleen

  • ETRACS 2xLeveraged Long Wells Fargo Business Development Company Index ETN (Ticker: BDCL): Toimii samalla vivuttamisperiaatteella kuin MORL, mutta kohdesijoitukset ovat mREITtien sijaan Business Development Company (BDC) statuksella olevia yrityksiä. Isoimmat painot lapusta löytyvät seuraavissa yrityksissä American Capital LTD (ACAS), Ares Capital Corp (ARCC), Prospect Capital Corp (PSEC), Apollo Investment Corp (AINV) ja Fifth Street Finance Corp (FSC). Osasta oheisesta BDC-yrityksistä, joille ominaista myöskin on erittäin korkeat osinkoprosentit, kirjoitinkin edellisessä postauksessasi (Linkki). Tuloksena tässä vivutetussa paperissa  on 15% vuosittainen osinkotuotto. BDC-yritysten liiketoiminnan luoneesta johtuen koronnousu pitäisi aiheurraa BDCL:lle hieman vähemmän tuhoa kuin MORL:ille, mutta kuten arvata saattaa, tämäkin paperi kuuluu kuitenkin merkittävästi normaalia enemmän uhkapelipaperikategoriaan


Niin. Nyt siis oli vuorossa isoa osinko tuottoa valtavalla riskillä. Mainittakoon vielä että näiden papereiden tapauksessa ostaja joutuu kantamaan vielä liikkeellelaskijariskin. Eli UBS:n pistäessä laput luukulle, rahat jäisivät toisten taskuun. Itse en valitettavasti UBS:n finanssitilannetta tutkimut, mutta toivon että perinteinen pankki pysyisi pystyssä Portugalin serkkuja paremmin.

Seuraavissa sijoituksissa on ehkä sitten parempi katsoa hieman pieniriskisempiä kohteita.

8 kommenttia:

  1. Ota vielä kunnolla lainaa noiden ostoon, niin on tarpeeksi vipua ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman salkkuni suhteen pystyn tällaisia hulluuksia kuten edelliset ostokset tekemään. Jotenkin kuitenkin tuo lainanotto sijoituksiin on aina tuntunut pahalta. Omaa asuntolainaa minulla on kuitenkin reilusti ja rahat menevät sen nopean lyhentämisen sijaan tällaisiin uhkapelilappuihin.... :-)

      Poista
  2. Miksi sijoitat osakkeisiin etkä indeksirahastoihin?

    Sijoitusaikahan tulee olemaan pitkä, ainakin siihen asti kunnes lapset täyttävät 18 vuotta. Tällöin suuri merkitys on kuluilla & tuotoilla.

    Kulujen suhteen sekä kaupankäynti osakkeilla & rahastot maksavat. Blogia luettuani vaikuttaa siltä, että sinulla kuluja syntyy sekä osakkeita ostettaessa että myydessä, joten halpojen indeksirahastojen kulut lienevät verrattavissa nykyiseen kulurakenteeseen. Lisäksi Nordnetillä on myös täysin ilmainen superrahasto Suomeen (ja myöhemmin muihinkin pohjoismaihin), jolloin kuluja ei synny lainkaan.

    Tuottojen osalta suorassa osakesijoittamisessa verot syövät osan osingoista (25,5%) kun indeksirahastot saavat ainakin Euroopan sisällä osingot verottomasti käteen. Tämäkin määrä jää kasvattamaan tulevaa pottia aina realisointihetkeen asti.

    Suurin osa aktiivista sijoittajista ei pysty lyömään indeksejä, joten odotusarvoisesti sinua tuntematta sanoisin, että et pysty siihen sinäkään. Jos pystyt, niin toivon sinun kertovan mahdollisimman reaaliaikaisesti ostoksistasi blogissasi :)

    Vaikka tämä ehkä kuulostaa negatiiviselta kritiikiltä, niin sitä sen ei ole suinkaan tarkoitus olla. Minusta on hienoa, että rakennat lapsillesi pesämunaa, mutta näen tässä pienen riskin siitä, että tästä muodostuu kiva harrastus sinulle itsellesi, jonka "hinnan" lapsesi maksavat.

    Nyt kun annan palautetta sijoittamisestasi, niin pitänee avautua myös omasta tilanteesta. Jälkikasvuni sijoitukset ovat pääasiassa (yli 90%) indeksirahastoissa ja osingot uudelleen sijoittavissa ETF:ssä, tosin muutamia harvoja ja valittuja osakkeita (esim. Seadrill Ltd) on myös päätynyt myös salkkuihin. Valitut osakkeet ovat hyviä osingonmaksajia, jotka sijaitsevat sellaisissa valtioissa, joiden kanssa Suomella ei ole verosopimusta, jolloin osinkotulo verotetaan ansiotulona. Kun piltit eivät vielä käy töissä, niin saavat osinkotulot verovapaasti.

    Kun lapset tulevaisuudessa laittavat salkkunsa lihoiksi, niin toivon niiden muodostavat vankan peruskiven ensiasunnon hankintaan.

    Oletus/toivomus siis on, että salkut laitetaan kerralla lihoiksi kun asunnon hankinta tulee ajankohtaiseksi. Jos verosäännökset pysyvät samana, niin yli 10 vuotta omistettujen rahasto-osuuksien myyntiin voi soveltaa edullisempaa joko 40 % hankintameno-olettamasta tai todellisesta tuotto miinus kulut laskelmasta.

    Toivotan hyviä sijoituksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia lukemisesta ja hyvästä kirjoituksesta.

      Sinulla oli kirjoituksessa muutama erittäin hyvä pointti.

      Ehdottomasti indeksirahastot ovat erittäin hyvä vaihtoehto lasten sijoituksille. Innostuin esim Nordnetin Superrahastosta joka kustannustehokkuudessaan on ylivertainen. Eritoten lasten rahoja tuohon siirtyi prosenttuaalisesti kelpo potti. Ainoastaan Suomen talouden tilan arviointi heikoksi, johti siihen että pelivaraa piti jättää niin, että seuraavat sijoitukset siirtyvät lapsienkin salkussa Suomen ulkopuolelle. Varteenotettavia kohteita ovat esim Nordnetin muiden maiden Superrahastot (kunhan avautuvat) ja/tai muut kustannustehokkaat accumuloituvat rahastot. Pidemmän päälle tuo vero-optimointi ja "keskivertotuoton" saaminen varmasti johtaa erittäin hyvään tulokseen.

      Omaan salkkuuni kerään sitten enemmän näitä eksoottisia lappuja. Osa näistä selkeästi pelipapereita (esim MORL, BDCL), valtaosa huomattavasti varovaisempia lappuja, jonkin verran "halpoja" rahastoja.

      Parhaimpana tärppinä tuli kuitenkin antamasi verosopimusvinkki. Tuon merkitys tietysti noiden lappujen suhteen on erittäin iso. Tuota kulmaa en ollut koskaan huomannut ennen. Mainio pieni, mutta rahanarvoinen knoppi. Kiitoksia

      Poista
  3. Kiitos loistavasta blogista!

    Oletko ollut tyytyväinen MORL:iin? Miten siitä saatavien osinkojen verotus hoituu?

    -J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. MORL on kokenut saman kohtalon kuin jenkkilän REITit ja mREITit yleensäkin. Tämän vuoden puolella ovat tulleet vauhdilla alas. Siten en tietysti tyytyväinen voi olla.

      Saan sijoituksen näyttämään kuitenkin plussaa seuraavin keinoin: Kun lasken saadut verojenjälkeiset osingot tuottoihin ja kun käytän sijoitustuoton arvioinnissa valuuttana Euroa (en dollaria), on tuo MORLin plussalla noin 7%. Dollariarvoissa tuo ei näyttäisi ollenkaan noin hyvältä, vaan tappiota olisi tullut.

      Verotuksen osalta: Tuosta MORLin osingoista ei pidätetä mitään ennakkoon. Viimevuoden lopullista verotusta ei ole vielä tullut, mutta luulen, että Suomen verottaja laskee tuon normaaliksi osinkotuloksi, josta tosiaan mitään ennakkoja ei ole otettu. Mutta tuosta en nyt rehellisyyden nimissä ole varma

      Poista
    2. Ajattelin hypätä tuohon MORL-junaan mukaan, mutta ehkäpä odottelen nyt ihan rauhassa, jos lasku alkaisi taittumaan jossain vaiheessa. Kiitos vastauksestasi.

      -J

      Poista
    3. Terve. Mielenkiintoinen tuttavuus tämä blogisi!

      Joko on muuten selvinnyt miten ETN:n voitonjaot verotetaan, eli meneekä vero osinkoveron mukaan, pääomatuloveroprosentin mukaan, vaiko kenties jopa ansiotulevoeroprosentin mukaan?

      Poista