sunnuntai 17. elokuuta 2014

Lasten sijoitusten vero-optimointi - Parhaat vinkit kullankalliita?


Kun sijoittaa rahaa vuosikymmenien aikasäteellä, yksi tärkeimmistä tekijöistä menestykselle on kustannustehokkaiden ja verotehokkaiden sijoitusten tekeminen. Yksi parhaimmista uutisista viimekuukausina sijoittajille tuolla saralla oli Nordnetin Superrahaston luominen. Kuten monet suomalaiset sijoittajat varmaankin kuulivatkin, oli kyseessä kuluton, kumuloituva indeksirahasto, joka tuon kuluttomuuden ja verotehokkuuden vuoksi sopii erinomaisesti pitkän tähtäimen sijoitusinstrumentiksi. Kaikkien perheemme jäsenten rahoja pistettiin kasvamaan kyseiseen rahastoon. Osalla yksittäisinä potteina, osalla kuukausisäästösopimusten muodossa.

Itse odotan innolla myös Nordnetin vastaavia tuotteita muihin pohjoismaihin. Koska uskon muiden maiden talouden kasvavan paremmin kuin Suomen, haluaisin ehdottomasti pystyä sijoittamaan samanlaisiin kuluttomiin indeksirahastoihin myös muualla. Nordnet ei ole kuitenkaan vielä avannut sijoituksia muiden maiden superrahastoihin. Alunperin nämä luvattiin avattavaksi jo heti Nordnet Superrahasto Suomen jälkeen, mutta tuota avaamista on vieläkin tarvinnut odotella. Toivottavasti odottelu loppuu pian.

Blogissani anonyymi-kommentoija antoi myös toisen erittäin mainion vinkin eritoten lasten sijoituksien vero-optimointiin. Kommentoija sanoi, että yksi mainio vaihtoehto on etsiä osakkeita maista, joilla ei ole verosopimusta Suomen kanssa. Näiden osakkeiden osinkoja verotetaan lain mukaan ansiotulona. Koska pikkulapsilla ansiotulot ovat olemattomat, tyypillisesti ei veroja näistä osingoista lapsien tarvitse maksaa ensinkään, koska ansiotulon alaraja ei vielä osingoilla mene rikki.

Yksi esimerkki tälläisesta osakkeessa on Bermudalla kirjojaan pitävä Seadrill joka löytyy joko NYSE:n tai Oslon pörssin listoilta. Ilmeisesti jos lapseni sijoittaisivat Seadrilliin voisivat he saada seuraavat vuodet ennen ansiotulojen (eli 15-20v) alkamista osinkonsa verottomana. Tuolla saisi mainion etumatkan verrattuna valtaosaan yrityksistä, joiden osingoista joutuu maksamaan 30% veroja.

Minun kysymykseni arvon sijoittajatovereille olisikin seuraava: Pystyttekö nimeämään Seadrillin lisäksi mitä muita ison vuosittaisen osingon maksavia yrityksiä, jotka majailevat valtioissa, joiden kanssa Suomella ei verosopimusta ole. Noista voisi tehdä listan ja lähteä tutkimaan kelpaisiko joku noista sijoituskohteeksi indeksien kylkeen. Pistäkää kommentteina hyviä ehdotuksia sisään?

-------------------------------------------------------------Mainos--------------------------------------------------------------------
Nyt se on täällä. Täysin kuluton rahasto. Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen, aivan uusi ja täysin kuluton indeksirahasto. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. • merkintä- ja lunastuspalkkio 0 € • hallinnointipalkkio 0 € • säilytys 0 €
-------------------------------------------------------------Mainos--------------------------------------------------------------------

4 kommenttia:

 1. Rahastoon sijoittaminen on paras verovinkki. Jos ei myy osuuksia, ei maksa myöskään veroja. Lisäksi säilyttää oikeutensa opintotukeen ja opiskelija-asuntoon.

  Oletko muuten selvittänyt, saatko edes ostaa lapselle ulkomaisia osakkeita? Pörssisäätiön mukaan siihen tarvitaan Maistraatin lupa. http://www.porssisaatio.fi/blog/2011/06/09/nain-saastat-lapsellesi-osakesalkun/

  VastaaPoista
 2. Rahastot tietysti perushyviä ratkaisuja. Rahastoista pitää vain löytää kustannuksiltaan halpoja ratkaisuja. Muistan itse maksaneeni joistakin FIM:in rahastoista aikoinani sellaisia ryöstöhintoja, joita en soisi edes pahimpien vihamiehien maksavan. Juuri siksi odotan kieli pitkällä laajennuksia noihin Nordnetin Superrahastoihin.

  Enpä ole törmännyt tuohon Maistraatin lupaan aikaisemmin. Nykysalkku lapsilla on tosiaan pieni määrä suomalaisia vakaita, korkeahkoa osinkoa maksavia yhtiötä ja sitten tuota Nordnet Superrahasto Suomea. Jos tosiaan lupa tarvitaan, pitänee tuollainen käydä hakemassa vaikka ihan varmuuden vuoksi. Eihän sitä tiedä vaikka joskus hyvä syy tai tilanne ostamiselle tulisi.

  VastaaPoista
 3. Wikipedia tietää kaiken: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_Bermuda

  Oisko Bacardi hyvä?

  VastaaPoista
 4. Bermudan lisäksi myös Hong Kong toimii, sillä sielläkään ei peritä lähdeveroa osingoista. Honkkareista löytyy esimerkiksi Link -REIT-yhtiö). Jos käyttää esim. IB:tä, niin voi hankkia hieman laajemmalla spektrillä osakkeita ympäri maailmaa.

  Maistraatti alkaa valvoa omaisuutta vasta kun se ylittää 20 KEURin rajan. Periaatteessa kai maistraatilta tarvitaan lupa erikoissijoitusrahastoihin ja ulkomaisiin osakkeisiin sitäkin ennen. Mutta mikä estää sinua ostamasta osaketta omilla rahoillasi ja lahjoittamasta sitä sitten lapselle :) Käytännössä helpointa ostaa lapsen tilille ja maksaa itse osakkeet (kuitit talteen +lahjaveroilmoitus). Ulkomaiset osakkeet voi aina myydä ja siirtää rahat rahastoihin tms. siinä vaiheessa kun lapsi (tai siis nuori aikuinen) alkaa nauttimaan opintotukea.

  Jotta keskustelu ei eksy väärille poluille, niin maailmanlaajuisen ja turvallisen hajautuksen saa aikaan esimerkiksi Seligsonin indeksirahastoilla, joita suosittelen lämpimästi. Ei kannata laittaa suurta osaa salkusta yksittäisiin osakkeisiin pelkästään verosyistä. Lisäksi Nordnetissä voi myös kuukausisäästää erilaisiin ETF:iin, jos pelkkä indeksisijoittaminen ei tunnu riittävältä.

  VastaaPoista