perjantai 4. joulukuuta 2015

Salkkukatsaus Marraskuu 2015: Nousua, vero-optimointia ja uhkarohkea sijoitus

Marraskuun myrskyissä salkkuun tarttui nousuvire. Salkku nousi mallikkaasti kuukaudessa 5.4% ja osinkoja tuli 490 Euroa. Perinteiseen tapaan isoimpina maksajina oli MORL ja PSEC.

Marraskuu oli kauppojen suhteen normaalia runsaampi. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, normaalin kuukausisäästämisen lisäksi tarttui salkkuuni ensimmäisen kerran Outotecin osakkeita (nyt onnellisesti melkein 17% ostohinnan yläpuolella). Lisäksi kevensin hieman Huhtamäkeä, joka oli noussut todella paljon vuodesta 2009.

Noiden kauppojen lisäksi kierrätin hieman tappioita pois salkussa niin, että alkuvuoden Outokummun myynnistä ja nyt tehdystä Huhtamäen myynnistä saaduista voitoista ei tarvitsisi maksaa veroja. Pyöräytyksen kohteena oli mm. Fortum, jonka osto-ohjelman aloitin kesäkuussa vajaalla 17 eurolla, eli liian aikaisin. Kokonaispositio ei kuukauden aikana kuitenkaan muuttunut, mutta tappioita karisi matkan varrelle.

Näiden lisäksi tein nyt joulukuun alussa uhkarohkean sijoituksen. Salkkuuni tarttui kahdessa erässä pieni sijoitus Kinder Morganiin (KMI). Yritys omistaa ja operoi öljy- ja kaasuputkistoja Yhdysvalloissa ja on ollut pitkään osinkosijoittajien suosikki. Koko öljymarkkinahan on tullut alaspäin, mutta kesään asti infrastruktuuriin fokusoituneet putkisto-operaattorit olivat suojassa. Kesän  jälkeen kuitenkin osakekurssi on tullut alas kuin lehmän häntä. Tähän iltaan mennessä laskua on tullut jopa 60% kesän huipuista.

Kinder Morganin tapauksessa kurssia ovat painaneet niin yleinen sektorin heikkous, erittäin iso velkataakka, joka on kasvanut yritysostojen takia, velkataakasta johtuva mahdollinen Moodysin luottiluokituksen lasku kuin tuosta seuraava tarve mahdollisiin osinkojen leikkauksiin (nykyinen osinkotaso, peräti jossakin 10% paikkeilla), vaikka itse toiminta onkin varsin kannattavaa.

Pika-analyysini perusteella viimeisten päivien aikana Kinder Morganin kohdalla on ollut täysi paniikki ja silloin on tyypillisesti paras aika ostaa. Niinpä tartuin putoavaan miekkaan ja ostin kahtena peräkkäisenä päivänä Kinder Morgania. On aivan mahdollista, että muutaman kuukauden kuluttua KMI on 50% voitolla tai ehkä yhtä todennäköisesti 50% tappiolla. Jälleen kerran uhkarohkea ostos. Katsotaan miten käy.

5 kommenttia:

 1. Varmaan ihan hyvin, itelläki tuo monta kymmentä prossaa prossaa miinuksella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä perjantai-iltana tuli KMI vielä yhden taalan alaspäin. Halvalla siis tosiaan tuota saisi jos vertaa kesän hintoihin.

   Poista
 2. 75% laski osinko, itellä menee myyntiin tänään vaikka onkin tappiolla ihan kunnolla. Noudatan strategiaa että myy kun osinko laskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas ostin tänään lisää. Laitoin rajaksi 16 dollaria ja tuonnehan se KMI laski. Toive on, että osingonleikkaus rajaa pahimman epävarmuuden pois osakkeesta ja pystysuora pudotus loppuu.

   Jos pudotus kuitenkin jatkuu, seuraava osto edessä varmaan kun mennään jonnekin 14 dollarin paikkeille.

   Poista